Kurs i Urban Självhushållning!

Känner du att du har pratat färdigt om att leva hållbart? Det är dags att ta steget vidare från att enbart sopsortera och köpa ekoreko, men du vet inte riktigt hur eller så behövs bara en spark i baken och ett sammanhang som för dig dit? Under högt tempo vid fem träffar utspritt på ca 9 månader får du konkreta tips i form av kunskap och en del praktiska övningar som definitivt kommer att kicka igång dig. Det bästa av allt är att det är kul och du får lära känna nya människor som strävar efter samma mål.
 
Har ni ett sammanhang där ni vill gå programmet tillsammans så hör av er! 
 
Nästa intensivkurs startar den i jan(feb 2019 på Södermalm i Stockholm.

info@animamundi.se

Varför ett årsprogram?

Allt har sin tid, så även naturen och speciellt med våra fantastiska årstider. Våren kommer och det är dags för försådd, tappa sav och plocka vilda växter. Jorden blir varm och odlingssäsongen tar fart med allt vad det innebär. Hösten kommer sakteligen och det är dags för skörd och förädling av alla härligheter vi odlat och annat som nu mognat ute i det vilda. Under vintern lagar vi våra trasiga saker och skapar nytt konsthantverk i form av magiska salvor och annat tills våren åter är kommen. Visst är det det här vi alla längtar till?

Kursen vänder sig inte enbart till de som bor just i en stadsmiljö, utan till alla som lever ett modernt liv. Du kommer t.ex. att få lära dig att mjölksyra, odla utifrån permakulturprinciper inklusive att odla jord, vilket kanske är den viktigaste kunskapen av dem alla. Du kommer kunna odla svamp inomhus och göra dina egna bivaxssalvor samt lära dig om vilda växter som främst mat men en del även som redskap och örtmedicin.

Kursupplägg

Kursen är upplagd efter årstid, detta är ett exempel på vårstart.

Träff 1. Varför vi behöver ställa om och hur, Förkultivering
Varför och hur kan vi ställa om? Vi börjar med att gå igenom en del av de problem vi står inför och hur en därigenom kan hitta motivation och drivkraft till att nå en verklig förändring. Vi går kort igenom de tunga frågorna som miljöfrågor och global rättvisa. Samt ett stort problem som många knappt fortfarande känner till är resursproblematiken, därför går vi in extra i det ämnet. Men vi lämnas inte vid hoppets rand. Jag berättar om mitt liv som urban omställare vilket ger många bra exempel på hur en kan ta steget vidare mot en mer bärkraftig tillvaro. 

Därefter drar vi igång på allvar! Vad bör en tänka på vid förkultivering för att lyckas? Detta är en konst i sig och att odla en helt annan. Vi går igenom köldbehandling av frön, ljusbehov, gallring, omplantering mm. 

Ta med er era frön så byter vi med varandra. Det är den högsta politiska handling vi kan utföra just nu! Vi lär oss även att vika fiffiga fröpåsar.

Efter träffen kommer du att ha med dig enkla tips på förändringar som en kan göra i vardagen och som kommer att ha stor inverkan i ditt nya liv som miljö- och rättvisehjälten nummer ett. Du kommer även ha en god grund att kunna lyckas ge dina plantor en riktigt bra start. 

Träff 2. Vilda växter. Torkning. Bokashi. Biokol. Fröodling. Avhärdning. Kontinuerlig sådd.
Våren är fullproppad med en massa vilda växter att plocka. Vi lär oss att använda och identifiera de vanligaste vilda och urbana växterna i Stockholm som t.ex. löktrav, sommargyllen och gråbo. Vi går grundligt igenom plockregler och hur en kan torka växter med skona och lågteknologiska metoder samt hur en förvara skörden på bästa sätt. 

Ni blir även väl insatta i bokashi och biokol och går kort igenom fröodling, avhärdning av plantor, samt hur en direktsår kontinuerligt under säsongen för ökad ytoptimering.

 

Träff 3. Permakulturdesign, Växt- och Jordvård, Växtskydd och näring, Svampodling ute
Det finns massor att lära sig inom jordvård ett ämne som är alldeles för lite utforskat för att vara det allra viktigaste vi har - jord. Du kommer att få bekanta dig med de biokemiska processerna som sker i marken, lära dig att täckodla, icke-grävmetoden, göra lasange-, och hügelbäddar, 18-dagarskompost, öka bakteriefloran mm. Vi går även igenom permakulturens olika designprinciper, såsom mikroklimat, t.ex. en örtspiral och solfickor, till det inzoomade med växtsammansättningen, vilket är en del av växtskyddet. Vi går även kort igenom möjligheterna med att odla svamp ute.


Träff 4. Höst- och vårförberedning, Växtförvaring och förädling
Nu är det dax för höstfixet! Vi går igenom hur en förbereder bäddarna inför vintern. Hur en kan fortsätta att odla och förbereda inför våren. Hur en tar hand om sina verktyg samt hur en förvarar och förädlar skörd på bästa sätt.

Under detta tillfälle fördjupar vi oss i mjölksyrning, vilket är den absolut bästa förvaringsmetoden utifrån näringssynpunkt. Vi fördjupar oss även i jun (ungefär som kombucha) och vildjäst mjödtillverkning samt går vi även kort in på andra konserveringsmetoder såsom hermetisering, kefir mm.

Vi går även kort igenom vilka vilda växter det finns att plocka nu och avslutar med hur en tillverkar bivaxsalvor, växtutdrag i mjöd istället för i sprit (tinkturer) och i oljor och vatten (dekokter och infusioner). Samt hur en gör naturschapoo, disk-, städ- och tvättmedel. Eventuellt hinner vi även testa att göra nässelsnören.

Träff 5. Svampododling, Inomhusodling, Aquaponics
Svamp är oerhört nyttigt och gott samt är det även riktigt lyxigt att få äta färsk svamp under vinterhalvåret. Därför är det på sin plats att försöka ta sig igenom en utav de svåraste processerna i ett ekohushåll. Och nu pratar vi inte om att köpa färdigpaketerade lösningar. Du ska förstå processen från spor till färdig svamp vilket även hjälper dig att förstå din svampodling utomhus.

Vi går även kort in på inomhusodling inkl. aquaponics.

Viss förändring i upplägget kan uppstå.

Kurshållare

Jag, Sanya Falkenstrand, som håller i kursen valde att hoppa av ekorrhjulet för över 10 år sedan och har professionellt och i min vardag utövat praktiska kunskaper för att leva mer socialt rättvist och i samklang med naturen. Vid första anblick kan en tycka att det är begränsande att som stadsbo kunna utöva självhushållande kunskaper, men denna kurs visar att det både går och att det inte behöver vara särskilt komplicerat. Huvudmålet är inte att bli 100 % självförsörjande, utan målet är att få kunskap vilket i sig är en morot att komma vidare, men också för att en del självhushållande är långt mycket mer än att inte göra någonting alls. Jag håller i kurser som denna och en mer omfattande variant på Skarpnäcks Folkhögskola som heter Urbant Ekohushåll, samt föreläser jag, debatterar, och anlitas som omställningskonsult.

År 2016 blev jag av GreenMatch utsedd till en utav 40 inspiratörer för hållbar livsstil. Invid här kan ni läsa några intervjuer med mig.

Anmälan etc.

Nästa öppna kursstarter

Kursdatum och Tid: 

Stockholm
HT18 - 17 sep, 22 okt. VT19 - 14 jan, 22april, 13 maj.
Måndagar kl 18.00 till ca 21.00

Vart: 
Stockholm

Dynamo, Södermannagatan 38, Södermalm.

Kostnad: 3800 kr inkl moms.  Anmäl dig genom att betala kursavgiften i webshoppen>>

Anmälan är bindande om du inte blir sjuk. Läkarintyg erfordras. 

Endast 12 platser, minst 7 pers.

Frågor: info@animamundi.se eller nedanför i formuläret.

Ett välkomstmail kommer ca 4 dagar innan kursstart.

Behöver jag ha förkunskaper?
För att få ut så mycket som möjligt av kursen är det bra om en har en rätt så hög ambitionsnivå med att komma igång med en seriös omställning i sitt liv. Du är beredd att lägga tid på det och en del av den tiden bör vara att odla. Kursen är faktaspäckad och tanken är att ni ska praktisera hemma mellan träffarna.

Har du ingenstans att odla så kan du göra det via tex Co-Grow eller genom att gerillaodla. Kommunen kan ge tillstånd att odla på deras mark via brukaravtal. Eller varför inte bara fråga din bostadsrättsförening eller hyresvärd om du kan få odla där du bor. En kollonilott är det bästa alternativet om en inte har en egen trädgård, så ställ dig i kön till din närmaste koloniförening bums! Det är viktigt att ha sin odlingsyta nära sitt hem. Att odla grödor inomhus går självklart, speciellt om en har fönster i söderläge, men det kräver extra tålamod och skötsel.

Kursmaterial
Alla power points, kommer att finnas på en intern sida här på hemsidan. Mycket av den fördjupande informationen är på engelska. En del hemuppgifter tillkommer men är så klart frivilligt att göra och förhoppningsvis kan gruppen även ses för studieutflykter mellan träffarna för de som vill. En intern facebookgrupp startas för de som vill hålla kontakten mellan träffarna samt för inspiration och frågor.

All rigthy folks, då kör vi!

Frågor

Skriv din fråga här eller maila till info@animamundi.se

Utmärkelse 2016

Boka/anmäl och betala i webbshopen

Till webbshopen >> Här kan du anmäla dig och betala på samma gång.

Intervjuer etc

En kort rundtur hemma hos mej i en lajvsändning i TV4:s Nyhetsmorgon.

Här igen lajv i TV4:s Nyhetsmorgon. 

Här lite kort om hur en kan göra naturligt schampo, tvätt,- och diskmedel. Tänk på att inte plocka ett helt bestånd även om såpnejlikan är rätt så invasiv. Vätskan skummar bara om en tex skakar på en flaska. Den löddrar alltså inte annars när en masserar in det i håret eller diskar med det. 

Här är jag med  i P1:s program "Plånboken" och bidrar i frågan om självhushållning. Här måste tyvärr tillägga att KTH ligger efter i frågan om resursproblematiken och vad hållbar odling är för något. Det ligger ju i deras natur att inte ifrågasätta högteknologisk utveckling som just gör vårt samhälle mer komplext och skört... God lyssning!

Foto: Christian Johansson
Foto: Christian Johansson

"I Sanya Falkenstrands lägenhet pågår en grön kulturrevolution i miniatyr. I varje vrå finns en bakterieodling med ett specifikt syfte. Örterna i torkugnen ska bland annat malas ned till schampo och under ett mörkt skynke i badrummet gömmer sig små svampar."
Läs hela intervjun här

Foto: Siri Falkenstrand

"Vi behöver förändra vad som anses åtråvärt"
Aktivism genom odling. Så ser Sanya Falkenstrands väg mot ett hållbart samhälle ut. Syre mötte henne för ett samtal om strävan efter ett liv som planeten tål och om betydelsen av att koda om sociala konstruktioner."
Länk till hela artikeln

Foto: Siri Falkenstrand
Foto: Siri Falkenstrand

Det är inte varje dag en omnämns som dagens Leonardo da Vinci men det hände. Therese Uddenfeldt, som även skrivit boken "Gratislunchen", skrev i DN den 7 maj 2018 "Vi måste förbereda oss på vår död". Samma text lades senare ut på Elbilsnytt.

Foto: Siri Falkenstrand
Foto: Siri Falkenstrand

”Tanken om en hållbar stad är helt passé”
Stadsmiljöprofilen denna gång, Sanya Falkenstrand, tror inte på städer. Men än så länge bor hon ändå i stadens utkant där hon plockar vilda växter, gör egen kombucha och bygger jord. 

Vad sysslar du med Sanya?
– Puttar på för en grön revolution genom att fylla livet med kultur och utöva praktisk omställning i min vardag
Läs hela intervjun

Intensivkursen sker i Demokrati-piloternas lokal Dynamo på Södermalm i Stockholm. Ett center för kulturell och socialt utveckling.