Kurs i Urban Självhushållning!

Känner du att du har pratat färdigt om att leva hållbart? Det är dags att ta steget vidare från att enbart sopsortera och köpa ekoreko, men du vet inte riktigt hur eller så behövs bara en spark i baken och ett sammanhang som för dig dit? Under högt tempo vid fem träffar utspritt på ca 9 månader får du konkreta tips i form av kunskap och en del praktiska övningar som definitivt kommer att kicka igång dig. Det bästa av allt är att det är kul och du får lära känna nya människor som strävar efter samma mål.
 
Har ni ett sammanhang där ni vill gå programmet tillsammans så hör av er! 
 
Nästa öppna kursstarter sker den 29:e Januari på Södermalm i Stockholm.

info@animamundi.se

Varför ett årsprogram?

Allt har sin tid, så även naturen och speciellt med våra fantastiska årstider. Våren kommer och det är dags för försådd, tappa sav och plocka vilda växter. Jorden blir varm och odlingssäsongen tar fart med allt vad det innebär. Hösten kommer sakteligen och det är dags för skörd och förädling av alla härligheter vi odlat och annat som nu mognat ute i det vilda. Under vintern lagar vi våra trasiga saker och skapar nytt konsthantverk i form av magiska salvor och annat tills våren åter är kommen. Visst är det det här vi längtar efter? Kursen vänder sig inte enbart till de som bor just i en stadsmiljö, utan till alla som lever ett modernt liv. Du kommer t.ex. att få lära dig att mjölksyra, odla utifrån permakulturprinciper inklusive att odla jord, vilket kanske är den viktigaste kunskapen av dem alla. Du kommer kunna odla svamp inomhus och göra dina egna bivaxssalvor samt lära dig om vilda växter som mat, redskap och medicin.

Kursupplägg

Kursen är upplagd efter årstid, detta är ett exempel på vårstart.

Träff 1. Varför vi behöver ställa om och hur. Förkultivering.
Varför och hur kan vi ställa om? Vi börjar med en grundlig genomgång för av de problem vi står inför och hur en därigenom kan hitta motivation och drivkraft till att nå en verklig förändring. Vi går kort igenom tunga frågorna såsom miljöfrågor och global rättvisa. Ett stort problem som många knappt känner till är resursproblematiken, därför går vi in extra på det. Men vi lämnas inte vid hoppets rand. Jag berättar om mitt liv som urban omställare vilket ger många bra exempel på hur en kan ta steget vidare mot en mer bärkraftig tillvaro.

Därefter drar vi igång på allvar! Vad bör en tänka på vid förkultivering för att lyckas? Detta är en konst i sig och att odla en helt annan. Vi går igenom köldbehandling av frön, ljusbehov, gallring, omplantering mm.

Ta med er era frön så byter vi med varandra. Det är den högsta politiska handling vi kan utföra just nu! På plats lär vi oss att vika fiffiga fröpåsar.

Efter träffen kommer du att ha med dig enkla tips på förändringar som en kan göra i vardagen och som kommer att ha stor inverkan i ditt nya liv som miljö- och rättvisehjälten nummer ett. Du kommer även ha en god grund för att kunna lyckas ge dina plantor en riktigt bra start.

Träff 2. Förkultivering, Fröodling, Inomhusodling
Vad bör en tänka på vid förkultivering för att lyckas? Detta är en konst i sig och att odla en helt annan. Vi går igenom olika metoder, ljusbehov och avhärdning. Ta med er era frön så byter vi med varandra. Vi lär oss att vika fröpåsar. Här smyger vi även in lite kunskap i ett annat stort ämne, nämligen att odla och förvara frön. Samt även kort om inomhusodling inkl. aquaponics.

Träff 3. Vilda växter, Tinktur mm., Torkning, Bivaxsalva
Våren är fullproppad med en massa vilda växter att plocka. Vi lär oss att använda och identifiera de vanligaste vilda urbana växterna i Stockholm som t.ex. löktrav, kaveldun och gråbo. Vi gör bivaxsalva och går igenom hur en gör utdrag i sprit (tinkurer), oljor och i vatten (dekokter och infusioner). Vi går även igenom hur en torkar växter och tittar på hur en soltork ser ut när den är rätt konstruerad.

Träff 4. Permakulturdesign, Jordekologi, Växtskydd, Kökskompost
En vanlig missuppfattning vi ofta har är att vi odlar grödor, men i själva verket är det egentligen jord vi odlar om vi använder befintliga kunskaper rätt. Här finns det massor att lära inom ett ämne som är alldeles för lite utforskat för att vara det allra viktigaste vi har - jord. Du kommer att få bekanta dig med processer som sker i marken, lära dig att täckodla, göra lasangebäddar,18-dagarskompost och biokol. Efter träffen är du dessutom redo för att starta din egen kökskompost med hjälp av bokashimetoden och förhoppningsvis har du snart en egen liten gödselfabrik i hemmet. Vi går även igenom permakulturens olika designprinciper så som mikroklimat, t.ex. en örtspiral, och polykulturer. Detta hör ihop med växtskydd. Hinner vi så går vi även kort igenom svampodling utomhus och bindtekniker för att bygga enkla konstruktioner.

Träff 5. Matförvaring och förädling, Höstförberedning och sådd, Vilda växter
Under detta tillfälle kommer vi att mjölksyra, vilket är den absolut bästa förvaringsmetoden utifrån näringssynpunkt. Vi kommer även att gå igenom andra konserveringsmetoder såsom hur en hermetiserar, gör mjöd och jun (ungefär som kombucha), samt hur en förvarar färska grödor. Vi går igenom ytterligare några vilda växter och gör nässelsnören samt går vi igenom naturschapoo, disk-, städ- och tvättmedel.

Viss förändring i upplägget kan uppstå.

Kurshållare

Jag, Sanya Falkenstrand, som håller i kursen valde att hoppa av ekorrhjulet för snart 10 år sedan och har professionellt och i min vardag utövat praktiska kunskaper för att leva mer socialt rättvist och i samklang med naturen. Vid första anblick kan en tycka att det är begränsande att som stadsbo kunna utöva självhushållande kunskaper, men denna kurs visar att det både går och att det inte behöver vara särskilt komplicerat. Huvudmålet är inte att bli 100 % självförsörjande, utan att få kunskap vilket i sig är en morot att komma vidare, men också för att det är långt mycket mer än att inte göra någonting alls. Jag håller i kurser som denna, föreläser, debatterar och anlitas som omställningskonsult.

År 2016 blev jag av GreenMatch utsedd till en utav 40 inspiratörer för hållbar livsstil. Invid här kan ni läsa några intervjuer med mig.

Anmälan etc.

Nästa öppna kursstarter

Kursdatum och Tid: 

Stockholm
29 Jan, 23 april, 14 Maj,  3 Sep, 8 Okt. Måndagar kl 18.00 till ca 21.00

Vart: 
Stockholm

Dynamo, Södermannagatan 38, Södermalm.

Kostnad: 3800 kr inkl moms. En del kursmaterial kan tillkomma på runt 300 kr. Anmäl dig genom att betala halva kursavgiften i webshoppen>> och resterande innan kursstart. På samma sida kan en välja att betala hela kursavgiften med det samma om en vill det. Vill ni ge bort kursen i present så kan vi maila ett presentkort som ni kan skriva ut med bilden längst upp här och informationen om kursen.

Anmälan är bindande om du inte blir sjuk. Läkarintyg erfordras. 

Endast 12 platser, minst 9 deltagare. 

Frågor: info@animamundi.se eller här invid i formuläret.

Ett välkomstmail kommer ca 4 dagar innan kursstart!

Behöver jag ha förkunskaper?
För att få ut så mycket som möjligt av kursen är det bra om en har en rätt så höga ambitionsnivå med att komma igång med en seriös omställning i sitt liv. Du är beredd att lägga tid på det och en del av den tiden bör vara att odla. Kursen är faktaspäckad och tanken är att ni ska praktisera hemma mellan träffarna.

Har du ingenstans att odla så kan du göra det via tex Co-Grow eller genom att gerillaodla eller genom att gå med i en gemensamhetsodling som t.ex Odla ihop eller starta en själv via brukaravtal i din kommun. Eller bara fråga din bostadsrättsförening eller hyresvärd om du kan få odla där du bor. Oftast är de glada för engagemanget och bidrar till och med med tex pallkragar. En kollonilott är det bästa alternativet till egen mark om en inte har egen, så ställ dig i kön till din närmaste koloniförening bums! Det är viktigt att ha sin odlingsyta nära sitt hem. Att odla grödor inomhus går självklart, speciellt om en har fönster i söderläge, men det kräver extra tålamod och skötsel.

Kursmaterial
Alla power points, inklusive en kunskapsbank, kommer att finnas på en intern sida här på hemsidan. Mycket av den fördjupande informationen är på engelska. En del hemuppgifter tillkommer men är så klart frivilligt att göra och förhoppningsvis kan gruppen även ses för studieutflykter mellan träffarna för de som vill. Eventuellt startas även en facebookgrupp för de som vill hålla kontakten mellan träffarna för inspiration och frågor.

All rigthy folks, då kör vi!

Utmärkelse 2016

Intervjuer etc

En kort rundtur hemma hos mej lajvsändning i TV4 Nyhetsmorgon.

Här igen lajv i TV4 Nyhetsmorgon. 

Här lite kort om hur en kan göra naturligt schampo, tvätt,- och diskmedel. Tänk på att inte plocka ett helt bestånd även om såpnejlikan är rätt så invasiv. Vätskan skummar bara om en tex skakar på en flaska. Löddrar inte annars när en masserar in det i håret eller diskar med det. 

Här är jag med  i P1 "Plånboken" och bidrar i frågan om självhushållning. Och måste tyvärr tillägga att KTH ligger efter i frågan om resursproblematiken och vad hållbar odling är för något. Det ligger ju i deras natur att inte ifrågasätta teknisk utveckling som just gör vårt samhälle mer komplext och skört... God lyssning!

Foto: Christian Johansson
Foto: Christian Johansson

"I Sanya Falkenstrands lägenhet pågår en grön kulturrevolution i miniatyr. I varje vrå finns en bakterieodling med ett specifikt syfte. Örterna i torkugnen ska bland annat malas ned till schampo och under ett mörkt skynke i badrummet gömmer sig små svampar."
Läs hela intervjun här

Foto: Siri Falkenstrand

"Vi behöver förändra vad som anses åtråvärt"
Aktivism genom odling. Så ser Sanya Falkenstrands väg mot ett hållbart samhälle ut. Syre mötte henne för ett samtal om strävan efter ett liv som planeten tål och om betydelsen av att koda om sociala konstruktioner.
Länk till hela artikeln

Foto: Siri Falkenstrand
Foto: Siri Falkenstrand
Foto: Siri Falkenstrand
Foto: Siri Falkenstrand

”Tanken om en hållbar stad är helt passé”
Stadsmiljöprofilen denna gång, Sanya Falkenstrand, tror inte på städer. Men än så länge bor hon ändå i stadens utkant där hon plockar vilda växter, gör egen kombucha och bygger jord. 

Vad sysslar du med Sanya?
– Puttar på för en grön revolution genom att fylla livet med kultur och utöva praktisk omställning i min vardag
Läs hela intervjun

Boka/anmäl och betala i webbshopen

Till webbshopen >> Här kan du alltså anmäla dig och betala på samma gång.

Öppna kursstarter sker i Demokrati-piloternas lokal Dynamo, som är ett kulturellt och socialt center på Södermalm i Stockholm.

Frågor

Skriv din fråga här eller maila till info@animamundi.se