Intensivkurs i Självhushållning

Känner du att du har pratat färdigt om att leva hållbart? Det är dags att ta steget vidare från att enbart sopsortera och att köpa ekoreko, men du vet inte riktigt hur eller så behövs bara en spark i baken och ett sammanhang som för dig dit? Under högt tempo vid fem träffar utspritt på ca åtta månader får du konkreta tips som definitivt kommer att kicka igång dig till praktisk handling. Det bästa av allt är att det är kul och du får lära känna nya människor som strävar efter samma mål.
 
Hör av er om ni har ett sammanhang där ni vill gå programmet tillsammans så fixar vi en kurs för just bara er vart som helst i Sverige.
 
Nästa kurs startar 2 februari 2021, tisdagar kl 18 - ca kl 21 på Södermalm i Stockholm. Kursen kommer att köras med fysiska träffar från start.

Anmälan sker i  webbshopen>>

info@animamundi.se

Varför ett årsprogram?

Allt har sin tid, så även naturen och speciellt med våra fantastiska årstider. Våren kommer och det är dags för försådd, tappa sav och plocka vilda växter. Jorden blir varm och odlingssäsongen tar fart med allt vad det innebär. Hösten kommer sakteligen och det är dags för skörd och förädling av alla härligheter vi har odlat och annat som nu mognat ute i det vilda. Under vintern lagar vi våra trasiga saker och skapar nytt konsthantverk i form av magiska salvor och annat tills våren åter är kommen. Visst är det det här vi alla längtar till? 
 

Kursinnehåll

Vi går in mer på djupet med vissa saker och mer på ytan med annat.

  • Odla utifrån regenerativa småskaliga metoder - permakulturdesign, marklära, biokol, bokashi, bevattning, KNF. 
  • Vilda växter - växtmorfologi och användning utifrån vetenskaplig grund.
  • Förädling av växter - torka, mjölksyra, fermenterade drycker,  salvor, schampoo, balsam, städ-, och tvättmedel. 
  • Odla svamp inne och ute.
  • Beteendeförändring - resurs-, kemikalie-, och energibanta. 
  • En del tankar om hur en kan äta rätt samt en push för fysisk aktivitet.
Viss förändring i innehållet på kursen kan uppstå.

Vem kan gå kursen?

Kursen vänder sig till de som är intresserade av att fördjupa sig i att leva långt mer hållbart än vad vi gör idag samt är det även viktiga kunskaper för de som preppar inför oroligare tider. 

Vid första anblick kan en tycka att det är begränsande att som stadsbo kunna utöva självhushållande kunskaper, men denna kurs visar att det både går och att det inte behöver vara särskilt komplicerat. Huvudmålet är inte att bli 100 % självförsörjande, utan målet är främst att få kunskap och inspiration vilket i sig är en morot att komma vidare, men också för att en del självhushållande är långt mycket mer än att inte göra någonting alls. Det är verkligen en ögon öppnare.

Behöver jag ha förkunskaper?
För att få ut så mycket som möjligt av kursen är det bra om en har en rätt så hög ambitionsnivå med att komma igång med en seriös omställning i sitt liv. Du är beredd att lägga tid på det och en del av den tiden bör vara att odla. Kursen är faktaspäckad och tanken är att ni ska praktisera hemma mellan träffarna. Det är alltså snarare ambitionsnivån än förkunskaperna som avgör hur mycket ni får med er från kursen, men det är helt klart en fördel om en har odlat lite innan.

Kurshållare

Jag, Sanya Falkenstrand, som håller i kursen valde att hoppa av ekorrhjulet för över 10 år sedan och har professionellt och i min vardag utövat praktiska kunskaper för att leva mer socialt rättvist och i samklang med naturen.

Jag har vart aktiv i klimat-, och omställningsrörelsen men lämnade fokuset på problemen och gick snabbt in i idén om att sluta snacka och istället börja leva lösningarna, det som faktiskt i huvudsak är att ställa om. Som väl insatt i många av våra problemområden var självhushållningen ett klockrent svar på vad vi behöver göra.

Jag har drivit denna kurs i 7 år, samt driver jag även en deltidsutbildning på Väddö Folkhögskola, se Skarpagon på instagram. Jag anlitas även som föreläsare och som omställningscoach.

Invid här kan ni läsa/se/höra några intervjuer med mig. 

Anmälan etc.

KURSDATUM OCH TID

Stockholm VT 2021
2 feb
13 april
1 juni
24 aug
21 sep

Tisdagskvällar kl 18 - ca 21.

Kursen startas bara om tillräckligt många anmäler sig. Eventuell återbetalning sker samma vecka som kursen skulle ha startas (senast på ditt konto veckan därpå).

VART
Stockholm, Södermalm

Dynamo, Södermannagatan 38, Södermalm.

KOSTNAD 
4500 kr inkl 25% moms (och skatter). Anmäl dig i webshoppen.  Swisha till: 123 538 43 67 eller betalat till BG: 434-8462. Hoppa ej över anmälan i webbshoppen, butiken skapar ditt kvitto.

Anmälan är bindande om du inte blir sjukskriven. Läkarintyg erfordras. 

Ett välkomstmail kommer några dagar innan kursstart.

FRÅGOR 
info@animamundi.se eller nedanför i formuläret.

Kursmaterial
Mina power points är tillgängliga fram till ca en månad efter avslutad kurs. Dessa delas via Googles program, därför behöver du en mailadress som du vet att du kan öppnad dessa med. Gmail är ett säkert kort. Tips på böcker kommer under kursens gång. En del material kan vara på engelska. Eventuellt startas en intern facebookgrupp för de som vill hålla kontakten mellan träffarna samt för inspiration och frågor er emellan. 

Behöver jag ha mark?
Du måste inte ha tillgång till mark för att gå kursen men det är att föredra om du ska kunna tillgodogöra dej kursen på bästa sätt. Vill du ha någonstans att odla så kan du göra det via tex Co-Grow eller genom att gerillaodla. Kommunen kan ge tillstånd att odla på deras mark via brukaravtal. Eller varför inte bara fråga din bostadsrättsförening eller hyresvärd om du kan få odla där du bor. En kollonilott är det bästa alternativet om en inte har en egen trädgård, så ställ dig i kön till din närmaste koloniförening bums! Det är viktigt att ens odlingsyta är nära en plats en ofta befinner sig på, spec mars-okt.

All rigthy folks, då kör vi!

Här kan du ställa frågor

Skriv din fråga här eller maila till info@animamundi.se

Utmärkelse 2016

Boka/anmäl och betala i webbshopen

Till webbshopen >> Här kan du anmäla dig och betala på samma gång.

Intervjuer etc

En kort rundtur hemma hos mej i en lajvsändning i TV4:s Nyhetsmorgon.

Här igen lajv i TV4:s Nyhetsmorgon. 

Foto: Christian Johansson
Foto: Christian Johansson

Tidningen Mitt i :"I Sanya Falkenstrands lägenhet pågår en grön kulturrevolution i miniatyr. I varje vrå finns en bakterieodling med ett specifikt syfte. Örterna i torkugnen ska bland annat malas ned till schampo och under ett mörkt skynke i badrummet gömmer sig små svampar."
Läs hela intervjun här

Foto: Siri Falkenstrand

Tidningen Syre: "Vi behöver förändra vad som anses åtråvärt"
Aktivism genom odling. Så ser Sanya Falkenstrands väg mot ett hållbart samhälle ut. Syre mötte henne för ett samtal om strävan efter ett liv som planeten tål och om betydelsen av att koda om sociala konstruktioner."
Länk till hela artikeln

Här lite kort om hur en kan göra naturligt schampo, tvätt,- och diskmedel. Tänk på att inte plocka ett helt bestånd även om såpnejlikan är rätt så invasiv. Vätskan skummar bara om en tex skakar på en flaska. Den löddrar alltså inte annars när en masserar in det i håret eller diskar med det. 

Foto: Siri Falkenstrand
Foto: Siri Falkenstrand

Det är inte varje dag en omnämns som dagens Leonardo da Vinci men det hände. Therese Uddenfeldt, som även skrivit boken "Gratislunchen", skrev i DN den 7 maj 2018 "Vi måste förbereda oss på vår död"

Intensivkursen sker i Demokratipiloternas lokal Dynamo på Södermalm i Stockholm. Ett center för kulturell och social utveckling.

Foto: Siri Falkenstrand
Foto: Siri Falkenstrand

”Tanken om en hållbar stad är helt passé”
Stadsmiljöprofilen denna gång, Sanya Falkenstrand, tror inte på städer. Men än så länge bor hon ändå i stadens utkant där hon plockar vilda växter, gör egen kombucha och bygger jord. 

Vad sysslar du med Sanya?
– Puttar på för en grön revolution genom att fylla livet med kultur och utöva praktisk omställning i min vardag
Läs hela intervjun

Här är jag med  i P1:s program "Plånboken" och bidrar i frågan om självhushållning. Här måste tyvärr tillägga att KTH ligger efter i frågan om resursproblematiken och vad hållbar odling är för något. Det ligger ju i deras natur att inte ifrågasätta högteknologisk utveckling som just gör vårt samhälle mer komplext och skört... God lyssning!

Jag var med i P3:s program Verkligheten och det klipp de kom fram till är ett bra exempel på hur media funkar när de inte vill leverera just verkligheten, utan snarare någonting annat som passar dom, i detta fall dram. Intervjun varade i ca 2,5 dvs mycket kom inte med och det klipptes hejvilt. Men reaktionen bland de mest inbitna omställare var positiv. Många kunde känna tillhörighet vilket kan va en tröst i den allt mer snabba värld vi lever i.
Här kan ni lyssna på deras ihopklipp.