Sanya Falkenstrand

Hej på er!

Det är jag som är galningen bakom det mesta här :)

Jag har praktiserat ekohus-hållning i min vardag i urban miljö i cirka 15 år. 

Förutom aktiviteter här på Anima Mundi driver jag även en omfattande folkhögskole-utbildning "Ekohushåll - i teori och praktik" vid Väddö Folkhögskola. Ett år på halvdistans. I sociala media hittar ni utbildningen som Skarpagon.

Som en del i mitt omställningsarbete driver jag även Bänkterapi då jag anser att ett stärkt välmående och egenmakt är en viktig del i att kunna hitta tillbaka till vårt ursprung och därmed kunna bryta upp från vart vi är idag. 

I grunden är jag musiker och har turnerat i stora delar av Europa. Jag valde dock att hoppa av den karriären för att lära mej det jag gör idag.  Jag hoppas dock kunna få mer tid till musiken igen.

Jag har även förvaltat värdefulla kunskaper inom mina studier som geograf. Även den vägen valde jag dock att inte fortsätta då jag insåg att akademin inte kunde lära mej det jag kan idag. 

Jag har istället valt en autodidakt väg där teori ständigt har varvats med praktik. Det manuella arbetet som ekohushållning innebär har tagit mej en massa tid i en epok där tid är den största bristvaran. Men en tid som ändock krävs för att på nytt förstå oss själva och biocentrismen. 

Jag har precis (juli 2020) börjat skriva på min bok "Stadspraktikan". Det är ett omfattande arbete, mycket på grund av att ämnet ekohushållning är så oerhört brett, men även för att jag i boken ämnar referera till andra källor. Detta kommer kräva mycket i tid och resurser, därmed är alla donationer till färdigställande varmt välkommet. Pengarna kommer främst gå till att anlita tecknare, korrekturläsare och ämneskunniga att läsa mina texter. Jag beräknar att vara klar nov 2021. 

Mundi Bank BG: 434-8462
Swisha 123 538 43 67
Meddela det som "Donation"

Har du donerat mer än 600 kr kan du få ett ex av boken signerad och skickad till dig när den är klar. I sådant fall skickar du ett mail till mej med dina adressuppgifter.

Vill du ge ut min bok? Hör i sådant fall av dej, jag har ännu inte sökt efter någon utgivare.

sanya@animamundi.se

En kort rundtur hemma hos mej i en lajvsändning i TV4:s Nyhetsmorgon.

Här igen lajv i TV4:s Nyhetsmorgon. 

Här lite kort om hur en kan göra naturligt schampo, tvätt,- och diskmedel. Tänk på att inte plocka ett helt bestånd även om såpnejlikan är rätt så invasiv. Vätskan skummar bara om en tex skakar på en flaska. Den löddrar alltså inte annars när en masserar in det i håret eller diskar med det. 

Här är jag med  i P1:s program "Plånboken" och bidrar i frågan om självhushållning. Här måste tyvärr tillägga att KTH ligger efter i frågan om resursproblematiken och vad hållbar odling är för något. Det ligger ju i deras natur att inte ifrågasätta högteknologisk utveckling som just gör vårt samhälle mer komplext och skört... God lyssning!

Foto: Siri Falkenstrand
Foto: Siri Falkenstrand
Foto: Siri Falkenstrand

Tidningen Syre: "Vi behöver förändra vad som anses åtråvärt"
Aktivism genom odling. Så ser Sanya Falkenstrands väg mot ett hållbart samhälle ut. Syre mötte henne för ett samtal om strävan efter ett liv som planeten tål och om betydelsen av att koda om sociala konstruktioner."
Länk till hela artikeln

Foto: Siri Falkenstrand
Foto: Siri Falkenstrand

”Tanken om en hållbar stad är helt passé”
Stadsmiljöprofilen denna gång, Sanya Falkenstrand, tror inte på städer. Men än så länge bor hon ändå i stadens utkant där hon plockar vilda växter, gör egen kombucha och bygger jord. 

Vad sysslar du med Sanya?
– Puttar på för en grön revolution genom att fylla livet med kultur och utöva praktisk omställning i min vardag
Läs hela intervjun

Foto: Christian Johansson
Foto: Christian Johansson

"I Sanya Falkenstrands lägenhet pågår en grön kulturrevolution i miniatyr. I varje vrå finns en bakterieodling med ett specifikt syfte. Örterna i torkugnen ska bland annat malas ned till schampo och under ett mörkt skynke i badrummet gömmer sig små svampar."
Läs hela intervjun här

Jag var med i P3:s program Verkligheten och det klipp de kom fram till är ett bra exempel på hur media funkar när de inte vill leverera just verkligheten, utan snarare någonting annat som passar dom, i detta fall dram. Intervjun varade i ca 2,5 dvs mycket kom inte med och det klipptes hejvilt. Men reaktionen bland de mest inbitna omställare var positiv. Många kunde känna tillhörighet vilket kan va en tröst i den allt mer snabba värld vi lever i.
Här kan ni lyssna på deras ihopklipp.

Det är inte varje dag en omnämns som dagens Leonardo da Vinci men det hände. Therese Uddenfeldt, som även skrivit boken "Gratislunchen", skrev i DN den 7 maj 2018 "Vi måste förbereda oss på vår död". (Bild ovan tagen från paneldebatt vid Göteborgs Uni.)