Ett tag mellan år 2005-2007 var jag inne i den gröna illusionen om förnybar energi. Men med mer och mer kunskap, spec det här att förstå hur tät energi konventionell olja är och hur omöjligt det är att ersätta den, så insåg jag rätt så omgående att det inte var något annat än just en grön illusion. Och det är riktigt häpnadsväckande att så väääääldigt väldigt många är kvar i den. Jag kan inte fatta det och jag är väldigt besviken! Jag fortsätter ältandet om hur ohållbart det är med VVS, Vind, Vatten och Sol, genom att sprida de nu fler och fler artiklar som tack och lov tar upp detta. Det som jag ser som det största problemet nu som istället skulle kunna vara en lösning är att "the good guys" inte står upp mot kapitalismen, för det är exakt vad det handlar om när en marknadsför VVS som en lösning. Läs denna artikel så kanske en till får ner polletten.... uttrag här:
"Any adherent of the old left (old socialism) of any kind would speak of the capitalists’ insatiable desire for profit and capital accumulation as the main cause of our troubles. She would call upon us to wage class struggle. But McKibben and climate activists like him are not old-leftists. They are not willing to fight against capitalism, but only against climate change.
And this he wants to do, like all past and present old-leftists, by technological means. Blinded by technological optimism, such people believe that a 100% transition to “renewable” energies is possible. They say we need more technology, not less; they assert we could overcome all crises and problems of mankind by means of technology. I already heard in 1984 that the intermittency-and-storage problem of renewable energies can be easily solved, namely by means of batteries and liquid hydrogen."

Läs hela inlägget »

I sammarbete med tidiningen Mitt i Stockholm fick jag äntligen tummen ur att göra en video, kul! Här lite kort om hur en kan göra naturligt schampo, tvätt,- och diskmedel. Tänk på att inte plocka ett helt bestånd även om såpnejlikan är rätt så invasiv. Schampot skummar bara om en tex skakar på en flaska. Löddrar inte annars när en masserar in det. Dags alltså att plocka såpnejlika nu, lycka till!

Läs hela inlägget »

I Sanya Falkenstrands lägenhet pågår en grön kulturrevolution i miniatyr.
I varje vrå finns en bakterieodling med ett specifikt syfte. Örterna i torkugnen ska bland annat malas ned till schampo och under ett mörkt skynke i badrummet gömmer sig små svampar. Där finns också tvättbara tyglappar för toalettbesök. Sladden till frysen drog hon ut för sju år sedan.

– En frys drar energi som motsvarar muskelkraften från minst en person som trampar på en cykel dygnet runt. Folk förstår inte hur mycket energi vi gör av med, säger hon.

För att redigera denna text, peka här och klicka på knappen ”Redigera text”. Bilden kan du ändra eller ta bort i ”Ändra bild”. För att dra in nya block klickar du först på knappen ”Skapa innehåll” och väljer sedan vad du vill ha.

Läs hela inlägget »

För ca tio år sedan la jag väldigt mycket tid på att bli insatt i "miljöproblematiken". Jag läste mängder av texter och arbetade nästan heltid som miljö- och omställningsaktivist. När grunden var lagd till den helhetsbild som jag har än idag, om än fetare nu, så insåg jag att det las alldeles för lite tid och fokus på lösningarna. Vi VET vilka problemen är och vi VET vilka lösningarna är men vi praktiserar dom inte. Och inget kommer att komma uppifrån, varesig från himmelen eller från regerande, så länge de allra flesta frivilligt låter sig styras av konsumtionspropaganda, pust... som utförs av samma affärsjättar som ligger på varenda politiker om vad de ska tycka, tänka, säga och göra. Det blir ett moment 22 här, är ni med? Därför är det bara upp till en själv att börja skapa förändringen, "Be the change, you want to see in the world”, och helt säkert kommer fler välja att haka på, jo! Några menar att vi inte kan göra nått, vi är ändå för sent ute. Det är ju bra tänker jag, en insikt i varje fall, men jag kommer i varje fall att dö väldigt lycklig bara genom att ha försökt. Jag har aldrig vart så tillfredsställd i hela mitt liv sedan jag hittade hit, okej nu lät det religiöst men så är det faktiskt. Jag är nöjd och det vill inte denna kultur att jag ska vara.

Så här ser bäddarna ut om våren
Så här ser bäddarna ut om våren

Det jag huuuuur som haver ville komma till med hela det här inlägget är att jag till slut insåg att det fasiken bara är att sätta igång och börja bygga jord, det är lösningen på precis allt! Där har jag landat och det är i princip vad jag har gjort en stor del av min tid de senaste 8 åren - byggt jord, känn på den och fnula på om det är du eller jag som är galen, hehe… I och med att jag inte är uppdaterad med vad för nya dokumentärer det finns inom problemområdet, ja ni vet varför, så kan jag bara referera till det jag har sett innan för länge sedan och måste säga att denna dokumentär (som jag ändå valde att se, ”vad sägs nu förtiden” undrade jag) kan vara värd att lägga sin tidsbrist på att se om en känner att en vill ha mer på benen angående vår tids allra största problem - utarmningen av jordarna. Behöver ni inte veta mer om problemen så ta varenda sekund som finns över till att istället bygga jord… okej lite tjatigt men iallafall… Jo en grej till, hoppet, förlita er inte till hoppet, för då kommer ingenting att hända… jord byggs inte av hopp (tjaaatigt). Så, in och kolla på denna dokumentär nu ”Sista Skörden”, grymt bra!
 

Läs hela inlägget »

Gör egen såjord!
Som vi skrivit om tidigare så är vi utrotningshotade pga att mängder jord har sköljts ut i haven till stor del pga konventionell odling och överbete, jo så illa är det! Den jord vi köper på säck är värsta miljöboven då brytning av torv släpper ut stora mängder CO2 och förstör viktiga biotoper. Sand, som såjord även innehåller, råder det resursbrist på samt perlit som såjord även kan innehålla, är vulkanaska som värmts upp till 1000 grader för att kunna expanderas och bli poröst, dvs enorma mängder energi åtgår och är en för oss importvara som även den minskar som resurs (såklart). Jag använder gammal blomjord då den är uttömd på näringsämnen, pastöriserar den och blandar i ca 1/4 del biokol. Biokol är rena klimatvinsten i jämförelse med sand och perlit som biokol ersätter. Jag bottnar krukorna med lite bokashijord som är gjord på jord från använd blomjord och mina matrester, dvs gödsel som ger näring lite senare när grödan växt till sig. Är det inte hål i krukan så bottnar jag med biokol och inte med lecakulor som även det är en stor klimatbovsprodukt. Vi vill ha en jordrevolution nu, så ta ditt ansvar och gör rätt! 

Läs hela inlägget »

För att göra lut drar en främst ur kalium ur aska med vatten. Resultatet blir ett vatten med mycket högt pH värde som en kan använda till väldigt många olika saker som tex till att desinficera med, till odlingen, tvätta, städa och diska med, samt att göra såpa och att basa kroppen med - Obs! tänk på att askan även kan innehålla mycket kadmium = tungmetall, samt att lutvattnet måste vara på ca pH 8 annars fräts du sönder inifrån!! Inte en endaste text jag läst på varken svenska eller engelska tar upp att en kan få ut flera "skördar" lut på en och samma batch aska. Mycket värdefullt att veta i och med att jag använder lut till så många olika saker. Det har så klart att göra med mängden vatten vs aska en har. Detta är 5:e skörden lut ur samma aska... jag kör ca 50/50. Nu börjar det närma sig pH 13, i början ligger det förmodligen på över pH 14. Jag har användning för lut ner mot ca pH 9, så det är bara att fortsätta här. Jag hittar heller ingen information om varför en ska koka askvattnet för att få lut. Vissa recept säger nämligen att en kan låta det dra i kallt vatten över natten. Förmodligen handlar det enbart om tid, vi tänker på energiåtgången. Kallt vatten funkar hur bra som helst, ger ivf ingen skillnad i pH-värdet mot om en har kokat upp det. Så, hämta upp aska och gå hem å gör lut nu folks!

Läs hela inlägget »
Etiketter: lut naturahushållning

Kännedom om vår tids problem med sinande naturresurser är förvånansvärt låg bland de flesta. Så som den minskande tillgången på fossil energi och andra naturresurser som t.ex. matjord, vatten och ekosystemtjänster. På grund av samtidens underliggande tillväxtsträvan vaggas vi alla in i att tro på lösningar som oändlig tillgång till grönare energi och annan resurskrävande högteknologi. Anima Mundi vill visa på lösningar som vi anser är vår enda möjliga väg in i den nya tid som vi nu möter. Vi sprider kunskaper som till största delen återfinns inom utvecklad och återupptäckt naturahushållning. Våra svar bottnar så klart i de problem vi känner till, men till skillnad från många andra lösningsorienterade innovationer bygger vi vår grund utifrån en nedväxtagenda. Gail Tverberg är en av vår tids största analytiker inom förhållandet mellan tillgång på energi och hur det påverkar vårt ekonomiska system. Vi väljer att dela hennes senaste rapport

Bilden är länkad till Gails Rapport

(klicka på bilden) trots vårt fokus på lösningar då kunskapsnivån kring detta måste höjas. Tverberg släpper tunga rapporter som kan vara mäkta jobbiga att ta sig igenom, men det är information som vi all behöver ta del av på ett eller annat sätt för att gå på rätt lösningar. Tillägg från oss till denna analys är att Sverige är bland de högst privat belånade folket i världen, vilket bidrar till att en märkbar förändring i de flestas vardag skjuts upp. Det är svårt att mäta välfärden men många signaler tyder redan nu på en snabbt försämrad sådan och en starkt uppåtgående rasism samt många geopolitiska spel globalt som grundar sig i kampen om naturresurser. Tyvärr kommer det förmodligen smälla till plötsligt och väldigt hårt den dag då bubblan spricker, vilket enligt Tverberg kommer att ske någon gång redan under 2017-2019. Samt tyvärr blir det nog inte enbart en ekonomisk kollaps utan även en psykologisk, eftersom de flesta kommer att tas på sängkanten.

Ta er tid gott folk, gå ned i arbetstid, läs på och ställ om!

Läs hela inlägget »
Foto: Johan Marklund
Foto: Johan Marklund

Fem tillfällen som tar dig vidare mot en mer hållbar livsstil

Känner du att du har pratat färdigt om att leva hållbart? Det är dags att ta steget vidare från att enbart sopsortera och köpa ekoreko, men du vet inte riktigt hur eller så behövs bara en spark i baken och ett sammanhang som för dig dit? Under högt tempo får du konkreta tips i form av kunskap och en del praktiska övningar som definitivt kommer att kicka igång dig. Det bästa av allt är att det är kul och du får lära känna nya människor som strävar efter samma mål.

Nästa öppna kursstarter sker den 26:e och den 27:e februari på Södermalm i Stockholm, samt i Göteborg den 24 mars. Se mer längre ned.

Läs hela inlägget »

"Aktivism genom odling. Så ser Sanya Falkenstrands väg mot ett hållbart samhälle ut. Syre mötte henne för ett samtal om strävan efter ett liv som planeten tål och om betydelsen av att koda om sociala konstruktioner."

”En kan se mig som en prepper. Men jag samlar inte i första hand på mat, utan på kunskap”, säger Sanya Falkenstrand och skakar av sina händer så att jorden skvätter om henne. Nej, det är inte att samla konservburkar i skafferiet det handlar om för Sanya Falkenstrand. De skulle ändå inte räcka särskilt länge den dag vår civilisation klappar ihop för gott. För det håller den på att göra, är hon övertygad om. Det en kan göra då är att odla sin egen mat, tillsammans med de människor som finns omkring, tänker hon.

Läs hela inlägget »
Nata-kombucha godis med hallon och mango.
Nata-kombucha godis med hallon och mango.

De flesta känner numer till den asiatiska drycken Kombucha. Med hjälp av jästsvampar och bakterier omvandlas socker och ämnen i växter som dragits ut i vatten till en ciderliknande dryck eller en form av vinäger. Ju längre brygden får stå och fermentera desto mer vinägersmak får den och desto mindre socker finns kvar i drycken. Jästsvamparna och bakterierna lever i symbios med varandra och bildar något som liknar en svamp som ligger och flyter på vätskan. Den kallas för scoby - ”Symbiotic Colony (ibland Culture) Of Bacteria and Yeast". Ni ser den till höger i sista bilden. 

Det finns en del hälsobringande effekter med kombuchan, främst utrensande, det är dock ingen dunderdryck som ibland utlovas kunna bota alla möjliga sjukdomar som cancer, reumatism, aids osv. Dessutom är det socker kvar i drycken, vilket inte alls är hälsosamt. Det ska smaka rejält surt innan nästan allt socker är uppätet. MEN - det är bättre än saft och läsk, det är gott och en kan enkelt göra det själv.. 

Efter ca 2 till 15 dagar är drycken färdig att ”skördas”. En kan göra en andrafermentering av drycken. Den får då stå framme i rumstemperatur i cirka en till fyra dagar med korken på. Kolsyra bildas när jästen fortsätter att konsumera sockret och det är då en får en mousserande dryck. Har du en välmående kultur så är den redan lätt mousserande från början om det finns en del socker kvar i brygden. Vid andrafermenteringen kan en slänga i det en vill att kombuchan ska ta smak av som t.ex. bär, frukt, blommor och örter. Alltså ett ypperligt tillfälle att konservera sommarens alla smaker på, som t.ex. syren, fläder, älgört, smultron, körsbär osv. Vips så har du då t.ex. en hallonsoda eller en ginger beer på gång. Jag blandar ofta i frukt- och/eller bärpuré som gör drycken lite tjockare som en juice. Dessutom ser jag inte någon mening med att slänga bären och frukten som en annars kanske gör när en låter de ligga som bitar i drycken. På detta sätt får en framför allt en rå dryck med mindre socker i till skillnad från saft.

Läs hela inlägget »

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Arkiv

Länkar

Etiketter