Välkommen till Mundis Plantskola
Kanske Sveriges minsta?
Mitt i förorten.

Här kan en öppet ta del av mitt missbruk att driva upp intressanta nyttoväxter ; ) Fascinationen av växters många olika användningsområden och det ständiga sökandet efter nya växter har lett till ett urval som en sällan kan hittar i vanliga plantskolor. Fokuset ligger på fleråriga nyttoväxter, men en del udda ettåriga växter slinker även med.  

I och med att det tar ca 2 år att driva upp många av plantorna så är urvalet inte jättestort just nu, men mer är på gång, skrolla ner och spana in växtlistan!
 

För att undvika smittspridning av växtsjukdomar har jag valt att köpa jord. Det är annars ett big no no att köpa jord på säck, men det var det eller ingen plantskola alls. Egen jord hade varit lätt fixat om jag hade haft ett större utrymme här. Något som inte går att ersätta på hållbart vis är extra växtbelysning, därför driver jag upp alla växter utan det och ute. De kommer då i vissa fall igång senare men det spelar sällan någon roll. De blir på detta sätt dessutom mycket mer motståndskraftiga eftersom de har behövt kämpa extra från start. Plantorna är därmed av hög kvalité.

Så - ta en sväng ut till Skarpnäck vettja, hooden är det nya inne! En förort i Stockholm där det även finns en handelsträdgård, Trädgårdshuset, som är värd ett besök. 10 min med tunnelbanan från Södermalm. När du ändå är här så varför inte ta en sväng ut i Nackareservatet som ligger precis invid knuten. Och kanske även ett dopp vid det väldans populära Flatenbadet.

Jag skickar inga plantor, ni får komma hit på tider vi kommer överens om. Jag är ofta på Södermalm eller vid kolonilotterna vid Pungpinan i Skarpnäck och kan ta med mej plantor dit. Det kan hända att jag är på någon marknad ibland, i sådant fall meddelar jag det i sociala media. 

Släng iväg ett sms till 0733 32 31 84 med din beställning så ses vi, även det är det nya inne ; )

Betalning sker efter att jag har okejat beställningn och vi har bokat en tid, men innan vi ses till:

Swish 123 538 43 67

Mundi Bank BG: 434-8462

(Sanya Falkenstrand)


Skriv ditt namn i meddelanderutan.

Vi ses!

Textkodning - så här läser du beskrivningen av växterna.

Trivalnamn 'Sortnamn'/Engelskt trivialnamn - vetenskapligt namn. P = Perenn, A = Annuell, B = Bienn, V = Vedartad, X-X = härdighet enligt USA:s zonering.
Jag tycker att gränsen vid USDA:s zonering verkar gå vid 7 i Stockholm. Ju lägre siffra desto härdigare, dvs tvärtom mot det svenska systemet. Ett frågetecken markerar att jag inte har hittat någon information.

Turkosa text är länkar till ytterligare info. pfaf står för Plants For A Future och är en tillförlitlig källa med uttömmande information.

Läkemalva/Marsh Mallow - Althaea officinalis. P, 3-7

Hela växten går att äta. Roten innehåller 37% stärkelse. Torkad och malen kan en göra marsh mallows av roten, därav det engelska namnet.

Det går att göra ett äggsubstitut då växten för at använda som förtjockningsmedel.

Bra vid irriterade slemhinnor och massor med annat.

Funkar som sallats-substitut men andra malvor funkar bättre.

Läkemalvan blir hög och tät och funkar bra som vindskydd eller som levande staket.

pfaf ​​​​​​

90 kr

Lungrot/Good King Henry - Blitum bonus-henricus. P, 4-8

En av de vanligast matväxterna i skogsträdgården och ses som ett substitut till spenat och quinoa.

pfaf

80 kr

Bronsfänkål 'Smokey'/Bronze fennel -  Foeniculum vulgare. P, 3-10

Alla fänkålssorter är perenna, men inte härdiga i hela landet. Denna är på gränsen till härdig i Stockholm. Jag har fått den att överleva.

Det är krävande att odla knölfänkål som en ettårig gröda. Därmed är denna bronsfänkålen ett bra exemple på vad skogsträdgårdar kan göra för oss, jobba mindre - ge mer,  och dessutom är den riktigt god! En favorit och därmed en must have!

En bra-för-magen-växt.

pfaf

Lär dej mer om fänkål

90 kr

Tobak 'Mor Alida' - Korsning mellan Nicotiana Tabacum L och Nicotiana Macrophylla L (källa). A, ?-? (men en kultursort för vårt klimat).

Sepp Holzer är en permakultur-guru, han påstår att giftiga växter är viktiga i odlingar för att även gynna den biologiska mångfalden i jorden.

Tobak är för mej även ett sätt en kan prova att göra växtspray att bekämpa angrepp, men framför allt är det ju en extremt viktig handelsvara som kan vara en framtida viktig kunskap att mästra, dvs att göra snus och cigarettobak. 

90 kr

Parakrasse/Toothache plant, Paracress  - Acmella oleracea. P, 9-11, dvs ej härdig här och måste övervintras inne.

Den potenta tandvärksmedicinen!

pfaf

Anektod om växten som ett partytrick

100 kr

Mitsuba, Japansk persilja/ Mitsuba, Japanese honewort- Cryptotaenia japonica. P,  4-8

Smakar gott och nytt! Liten släng av kirskål, men ändå inte. Väldigt egen och fin smak.

Sniglarna ääälskar denna. Förmodligen klarar den sig bättre om en låter den växta i kruka första året. Annars perfekt att ha i kruka i din perenna odling på altanen etc.

pfaf

80 kr

Jättevädd/Giant scabious, Yellow scabious - Cephalaria gigantea. P, ? (men härdig i stora delar av landet).

Solitärväxt, dragväxt.

Länk till mer info.

80 kr
 

Getruta/Goat's Rue, Professor weed - Galega officinalis. P, 4-8

Kan ersätta löpe.

Används för att sätta igång mjölkproduktion, samt bra för matsmältningssystemet.

pfaf

90 kr

Myskmalva/Musk Mallow - Malva moschata. P, 3-10

Bra substitut till sallat.

pfaf

70 kr

 

Rosenmalva/Vervain mallow, Hollyhock Mallow - Malva alcea. P, 4-8

Väldigt bra substitut för sallat.

pfaf

70 kr

Stinktagetes el Mexikansk Tagetes/Muster-John-Henry - Tagetes minuta. A, 8-11 (den funkar ypperligt att odla här)

Min absoluta favoritväxt! Denna gör en den peuranska klassikern Huacatay, typ som en pesto med lite olika ingridienser i. Jag använder oftasst vitlök, vinäger, salt och olja.

Det sägs att ringblomssläktet, som denna tillhör, fungerar bra mot patogena nematoder. Jag minns det som att det inte fanns så mycket vetenskapligt stöd för detta, men det stöd jag hittade menade att denna var den bästa mot nematoder av alla inom släktet. Som medel mot nematoder behöver en mylla ner växtmaterialet. Därför måste vi odla maaaasssoor av denna efter som vi även vill ha Huacatay, mer stinktagetes till världen!

70 kr

pfaf (dom är helt ute och cyklar vad gäller smakupplevelsen)

Här kommer jag senare skriva en kort lista på ytterligare växter jag har.

2020


2021
Strandkål/Sea Kale -   Crambe maritima. P, 4-8.   pfaf 100 kr