Sanya Falkenstrand

Jag har i suburban miljö praktiserat småskaligt regene-rerande ekohushåll/självhushåll i cirka 15 år.  Kort förklarat innebär inriktningen att tänka bort material och metoder som kräver en industri, alltså ett lågteknologiskt fokus. 

Grunden till mitt engagemang var från början klimatfrågan men det som gjorde att det verkligen tog fart var främst insikten om resursbristen men även att jag inte kan stå ut med glokala ojämlikheter.

Svaret på lösningen för många av våra problem är enligt min mening just det jag gör idag - småskaligt regenererande ekohushåll.

Utöver aktiviteter här på Anima Mundi driver jag även en omfattande folkhögskoleutbildning "Ekohushåll - i teori och praktik" vid Väddö Folkhögskola. Ett år på halvdistans för att lägga grunden om vad ett småskaligt regenererande ekohushåll kan innebära. I sociala media hittar ni utbildningen som Skarpagon.

Som en del i mitt omställningsarbete driver jag även Bänkterapi då jag anser att ett stärkt välmående och egenmakt är en viktig del i att kunna hitta tillbaka till vårt ursprung och därmed kunna bryta upp från var vi idag befinner oss. 

I grunden är jag musiker och har turnerat i stora delar av Europa. Jag valde dock att hoppa av den karriären för att lära mej det jag gör idag.  

Jag har även förvaltat värdefulla kunskaper inom mina studier som geograf. Även den vägen valde jag dock att inte fortsätta då jag insåg att akademin inte kunde lära mej det jag kan idag. 

För att lära mej ekohushållning var jag tvungen att gå en autodidakt väg där teori ständigt har varvats med praktik. Det manuella arbetet som ekohushållning erfordrar har tagit mej en massa tid i en epok där tid är den största bristvaran. Men tid som ändock krävs för att på nytt förstå oss själva och biocentrismen. 

Jag har otroliga mängder av skrivet material om småskaligt regenererande ekohushåll. Tanken är att få ner allt i en bok med titeln "Stadspraktikan". Eftersom ekohushåll tar flera liv att lära sig, så är det en smått omöjlig uppgift att bli färdig. Här regerar verkligen uttrycket "Ju mer en lär sig, desto mer förstår en att en ingenting vet". Jag tror dock att det jag kan bidra med i en bok är viktigt för att få fler att förstå hur mycket det är vi kan lära oss även om de flesta av oss idag är bosatta i en stadsmiljö. Utöver att jag ska sätta mej ner och fånga in allt i en helhet så tar jag tacksamt emot idéer på vägar att sedan få ut boken.

sanya@animamundi.se

En kort rundtur hemma hos mej i en lajvsändning i TV4:s Nyhetsmorgon.

Här igen lajv i TV4:s Nyhetsmorgon. 

Här lite kort om hur en kan göra naturligt schampo, tvätt,- och diskmedel. Tänk på att inte plocka ett helt bestånd även om såpnejlikan är rätt så invasiv. Vätskan skummar bara om en tex skakar på en flaska. Den löddrar alltså inte annars när en masserar in det i håret eller diskar med det. 

Här är jag med  i P1:s program "Plånboken" och bidrar i frågan om självhushållning. Här måste tyvärr tillägga att KTH ligger efter i frågan om resursproblematiken och vad hållbar odling är för något. Det ligger ju i deras natur att inte ifrågasätta högteknologisk utveckling som just gör vårt samhälle mer komplext och skört... God lyssning!

Panel vid Göterborgs universitet med bidrag ur  kollapsologers perspektiv på samhällsutmaningar.

Foto: Siri Falkenstrand
Foto: Siri Falkenstrand
Foto: Siri Falkenstrand

Tidningen Syre: "Vi behöver förändra vad som anses åtråvärt"
Aktivism genom odling. Så ser Sanya Falkenstrands väg mot ett hållbart samhälle ut. Syre mötte henne för ett samtal om strävan efter ett liv som planeten tål och om betydelsen av att koda om sociala konstruktioner."
Länk till hela artikeln

Foto: Siri Falkenstrand
Foto: Siri Falkenstrand

Det är inte varje dag en omnämns som dagens Leonardo da Vinci men det hände. Therese Uddenfeldt, som även skrivit boken "Gratislunchen", skrev i DN den 7 maj 2018 "Vi måste förbereda oss på vår död". (Bild ovan tagen från paneldebatt vid Göteborgs Uni.)

Foto: Christian Johansson
Foto: Christian Johansson

"I Sanya Falkenstrands lägenhet pågår en grön kulturrevolution i miniatyr. I varje vrå finns en bakterieodling med ett specifikt syfte. Örterna i torkugnen ska bland annat malas ned till schampo och under ett mörkt skynke i badrummet gömmer sig små svampar."
Läs hela intervjun här

Jag var med i P3:s program Verkligheten och det klipp de kom fram till är ett bra exempel på hur media funkar när de inte vill leverera just verkligheten, utan snarare någonting annat som passar dom, i detta fall dram. Intervjun varade i ca 2,5 dvs mycket kom inte med och det klipptes hejvilt. Men reaktionen bland de mest inbitna omställare var positiv. Många kunde känna tillhörighet vilket kan va en tröst i den allt mer snabba värld vi lever i.
Här kan ni lyssna på deras ihopklipp.