Föredrag - Mitt liv som omställare
År 2009 kom brytpunkten för Sanya Falkenstrand. Hon var då aktiv inom miljörörelsen med att bland annat driva klimatfestivaler. Hon förstod dock snart att problembilden rörde sig om så mycket mer än att enbart jaga koldioxidekvivalenter. Hur inte bara utarmandet av natur-resurser påverkar naturen i sig, utan dessutom hur extremt lite resurser det finns kvar. Utan överflödet är vår kultur död, men är den så mycket till att rädda? Det postkoloniala systemet skapar horribla förhållanden i världen. Och klassklyftorna inom globala nord ökar dessutom och med den ohälsa. Men inget av alla dessa problem i världen kändes längre tillfredsställande att intellektualisera kring. Det är en beprövad metod som vi inte har kommit någon vart med.
Hon berättar om sin väg in i engagemanget att skapa den förändring hon vill se i världen genom att börja med sig själv. Hon ger exempel på hur privatpersoner, kommuner och företag kan ta steget vidare mot en mer bärkraftig tillvaro. Att skapa resiliens genom regnerativa metoder är nyckeln som bl.a. innefattar småskalig resurseffektivisering, progressivitet och socialt kapital lokalt.
Föredraget tar ca 2 timmar. Kombinera gärna detta med en kortare hands on aktivitet som t.ex. tillverkning av vildjäst mjöd, mjölksyrning eller en inblick i våra vilda växter som mat och medicin.
För bokning och frågor
Använd formuläret invid eller maila: sanya@animamundi.se
En kort rundtur hemma hos mej lajvsändning i TV4 Nyhetsmorgon.
Här igen lajv i TV4 Nyhetsmorgon.
"Vi behöver förändra vad som anses åtråvärt"
Aktivism genom odling. Så ser Sanya Falkenstrands väg mot ett hållbart samhälle ut. Syre mötte henne för ett samtal om strävan efter ett liv som planeten tål och om betydelsen av att koda om sociala konstruktioner.
Länk till hela artikeln
Här är jag med i P1:s program "Plånboken" och bidrar i frågan om självhushållning. Här måste tyvärr tillägga att KTH ligger efter i frågan om resursproblematiken och vad hållbar odling är för något. Det ligger ju i deras natur att inte ifrågasätta högteknologisk utveckling som just gör vårt samhälle mer komplext och skört... God lyssning!
"I Sanya Falkenstrands lägenhet pågår en grön kulturrevolution i miniatyr. I varje vrå finns en bakterieodling med ett specifikt syfte. Örterna i torkugnen ska bland annat malas ned till schampo och under ett mörkt skynke i badrummet gömmer sig små svampar."
Läs hela intervjun här
Panel vid Göterborgs universitet med bidrag ur kollapsologers perspektiv på samhällsutmaningar.
Det är inte varje dag en omnämns som dagens Leonardo da Vinci men det hände. Therese Uddenfeldt, som även skrivit boken "Gratislunchen", skrev i DN den 7 maj 2018 "Vi måste förbereda oss på vår död". (Bild ovan tagen från paneldebatt vid Göteborgs Uni.)
Här lite kort om hur en kan göra naturligt schampo, tvätt,- och diskmedel. Tänk på att inte plocka ett helt bestånd även om såpnejlikan är rätt så invasiv. Vätskan skummar bara om en tex skakar på en flaska. Löddrar inte annars när en masserar in det i håret eller diskar med det.