Intervju i Mitt i Stockholm

I Sanya Falkenstrands lägenhet pågår en grön kulturrevolution i miniatyr.
I varje vrå finns en bakterieodling med ett specifikt syfte. Örterna i torkugnen ska bland annat malas ned till schampo och under ett mörkt skynke i badrummet gömmer sig små svampar. Där finns också tvättbara tyglappar för toalettbesök. Sladden till frysen drog hon ut för sju år sedan.

– En frys drar energi som motsvarar muskelkraften från minst en person som trampar på en cykel dygnet runt. Folk förstår inte hur mycket energi vi gör av med, säger hon.

För att redigera denna text, peka här och klicka på knappen ”Redigera text”. Bilden kan du ändra eller ta bort i ”Ändra bild”. För att dra in nya block klickar du först på knappen ”Skapa innehåll” och väljer sedan vad du vill ha.

Sanya Falkenstrand från Skarpnäck kallar sig för jordmästarinna men skulle också kunna gå under titeln naturahushållare eller omställare. Omkring tio timmar i veckan lägger hon på konventionellt arbete. Resten ägnar hon åt självhushållning.

– Mitt mål är att avcivilisera mig. Men jag har en väldigt lång bit kvar innan jag kan kalla mig självförsörjande, säger hon.

Utbildar i självförsörjning
Hon har varit med och drivit nätverken Linje 17, Folkodlarna och Omställning Stockholm.
Numera driver hon företaget Anima Mundi som bland annat håller i kurser i urban självhushållning och permakultur. Den senaste kursen i Stockholm blev fullbokad.

– Det är positivt att fler engagerar sig, vi behöver bli många fler som är insatta i hantverket.

Samtidigt ser hon hur många skjuter miljö- och resursproblemen ifrån sig.

– Vi kan inte hoppas på att någon ska lösa problemen åt oss, vi är vuxna och måste ta ansvar. Det finns ingen ursäkt längre.
På odlingslotten intill Skarpnäcks sportfält ägnar hon en stor del av sin tid. Här växer ett- och fleråriga växter i ett välordnat virrvarr.

På de 100 kvadratmetrarna får hon plats med allt från majs och pumpa till blomkål, gojibär och bovete. Men drömmarna är större än så.

– Jag vill bo och odla med liktänkande. Men det måste vara minst tre timmar från en stad. Om det sker en samhällskollaps vill jag vara på ett säkert avstånd.

Läs resterande här

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln