Jordrevolution nu!

Gör egen såjord!
Som vi skrivit om tidigare så är vi utrotningshotade pga att mängder jord har sköljts ut i haven till stor del pga konventionell odling och överbete, jo så illa är det! Den jord vi köper på säck är värsta miljöboven då brytning av torv släpper ut stora mängder CO2 och förstör viktiga biotoper. Sand, som såjord även innehåller, råder det resursbrist på samt perlit som såjord även kan innehålla, är vulkanaska som värmts upp till 1000 grader för att kunna expanderas och bli poröst, dvs enorma mängder energi åtgår och är en för oss importvara som även den minskar som resurs (såklart). Jag använder gammal blomjord då den är uttömd på näringsämnen, pastöriserar den och blandar i ca 1/4 del biokol. Biokol är rena klimatvinsten i jämförelse med sand och perlit som biokol ersätter. Jag bottnar krukorna med lite bokashijord som är gjord på jord från använd blomjord och mina matrester, dvs gödsel som ger näring lite senare när grödan växt till sig. Är det inte hål i krukan så bottnar jag med biokol och inte med lecakulor som även det är en stor klimatbovsprodukt. Vi vill ha en jordrevolution nu, så ta ditt ansvar och gör rätt! 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln