Lut is the shit!

För att göra lut drar en främst ur kalium ur aska med vatten. Resultatet blir ett vatten med mycket högt pH värde som en kan använda till väldigt många olika saker som tex till att desinficera med, till odlingen, tvätta, städa och diska med, samt att göra såpa och att basa kroppen med - Obs! tänk på att askan även kan innehålla mycket kadmium = tungmetall, samt att lutvattnet måste vara på ca pH 8 annars fräts du sönder inifrån!! Inte en endaste text jag läst på varken svenska eller engelska tar upp att en kan få ut flera "skördar" lut på en och samma batch aska. Mycket värdefullt att veta i och med att jag använder lut till så många olika saker. Det har så klart att göra med mängden vatten vs aska en har. Detta är 5:e skörden lut ur samma aska... jag kör ca 50/50. Nu börjar det närma sig pH 13, i början ligger det förmodligen på över pH 14. Jag har användning för lut ner mot ca pH 9, så det är bara att fortsätta här. Jag hittar heller ingen information om varför en ska koka askvattnet för att få lut. Vissa recept säger nämligen att en kan låta det dra i kallt vatten över natten. Förmodligen handlar det enbart om tid, vi tänker på energiåtgången. Kallt vatten funkar hur bra som helst, ger ivf ingen skillnad i pH-värdet mot om en har kokat upp det. Så, hämta upp aska och gå hem å gör lut nu folks!

Etiketter: lut naturahushållning

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln