Kurs i Urban Självhushållning!

Foto: Johan Marklund
Foto: Johan Marklund

Fem tillfällen som tar dig vidare mot en mer hållbar livsstil

Känner du att du har pratat färdigt om att leva hållbart? Det är dags att ta steget vidare från att enbart sopsortera och köpa ekoreko, men du vet inte riktigt hur eller så behövs bara en spark i baken och ett sammanhang som för dig dit? Under högt tempo får du konkreta tips i form av kunskap och en del praktiska övningar som definitivt kommer att kicka igång dig. Det bästa av allt är att det är kul och du får lära känna nya människor som strävar efter samma mål.

Nästa öppna kursstarter sker den 26:e och den 27:e februari på Södermalm i Stockholm, samt i Göteborg den 24 mars. Se mer längre ned.

Varför ett årstidsprogram?

Allt har sin tid, så även naturen och speciellt med våra fantastiska årstider. Våren kommer och det är dags för försådd, tappa sav och plocka vilda växter. Jorden blir varm och odlingssäsongen tar fart med allt vad det innebär. Hösten kommer sakteligen och det är dags för skörd och förädling av alla härligheter vi odlat och annat som nu mognat ute i det vilda. Under vintern lagar vi våra trasiga saker och skapar nytt konsthantverk i form av magiska salvor och annat tills våren åter är kommen. Visst är det det här vi längtar efter? Kursen vänder sig inte enbart till de som bor just i en stadsmiljö, utan till alla som lever ett modernt liv. Du kommer t.ex. att få lära dig att mjölksyra, odla utifrån permakulturprinciper inklusive att odla jord, vilket kanske är den viktigaste kunskapen av dem alla. Du kommer kunna odla svamp inomhus och göra dina egna bivaxssalvor samt lära dig om vilda växter som mat, redskap och medicin.

Kursupplägg

Träff 1. Varför vi behöver ställa om och hur, Svampododling
Varför och hur kan vi ställa om? Vi börjar med en grundlig genomgång för att förstå de problem vi står inför och hur en därigenom kan hitta motivation och drivkraft till att nå en verklig förändring. Vi går kort igenom dom tunga frågorna som miljö- och kemikalieproblematiken samt global rättvisa. Ett stort problem som många knappt känner till är resursproblematiken, därför går vi in extra på det. Men vi lämnas inte vid hoppets rand. Jag berättar om mitt liv som urban omställare vilket ger många bra exempel på hur alla kan ta steget vidare mot en mer bärkraftig tillvaro. Efter träffen kommer du att ha med dig enkla tips på förändringar en kan göra i sin vardag och som kommer att ha stor verkan i ditt nya liv som miljö- och rättvisehjälten nummer ett. Svamp är oerhört nyttigt och gott! Därför går vi även igenom hur en kan starta sin egen svampodling inomhus.

Träff 2. Förkultivering, Fröodling, Inomhusodling
Vad bör en tänka på vid förkultivering för att lyckas? Detta är en konst i sig och att odla en helt annan. Vi går igenom olika metoder, ljusbehov och avhärdning. Ta med er era frön så byter vi med varandra. Vi lär oss att vika fröpåsar. Här smyger vi även in lite kunskap i ett annat stort ämne, nämligen att odla och förvara frön. Samt även kort om inomhusodling inkl. aquaponics.

Träff 3. Vilda växter, Tinktur mm., Torkning, Bivaxsalva
Våren är fullproppad med en massa vilda växter att plocka. Vi lär oss att använda och identifiera de vanligaste vilda urbana växterna i Stockholm som t.ex. löktrav, kaveldun och gråbo. Vi gör bivaxsalva och går igenom hur en gör utdrag i sprit (tinkurer), oljor och i vatten (dekokter och infusioner). Vi går även igenom hur en torkar växter och tittar på hur en soltork ser ut när den är rätt konstruerad.

Träff 4. Permakulturdesign, Jordekologi, Växtskydd, Kökskompost
En vanlig missuppfattning vi ofta har är att vi odlar grödor, men i själva verket är det egentligen jord vi odlar om vi använder befintliga kunskaper rätt. Här finns det massor att lära inom ett ämne som är alldeles för lite utforskat för att vara det allra viktigaste vi har - jord. Du kommer att få bekanta dig med processer som sker i marken, lära dig att täckodla, göra lasangebäddar,18-dagarskompost och biokol. Efter träffen är du dessutom redo för att starta din egen kökskompost med hjälp av bokashimetoden och förhoppningsvis har du snart en egen liten gödselfabrik i hemmet. Vi går även igenom permakulturens olika designprinciper så som mikroklimat, t.ex. en örtspiral, och polykulturer. Detta hör ihop med växtskydd. Hinner vi så går vi även kort igenom svampodling utomhus och bindtekniker för att bygga enkla konstruktioner.

Träff 5. Matförvaring och förädling, Höstförberedning och sådd, Vilda växter
Under detta tillfälle kommer vi att mjölksyra, vilket är den absolut bästa förvaringsmetoden utifrån näringssynpunkt. Vi kommer även att gå igenom andra konserveringsmetoder såsom hur en hermetiserar, gör mjöd och jun (ungefär som kombucha), samt hur en förvarar färska grödor. Vi går igenom ytterligare några vilda växter och gör nässelsnören samt går vi igenom naturschapoo, disk-, städ- och tvättmedel.

Foto: Susanna Elfors
Foto: Susanna Elfors

Kurshållare

Jag, Sanya Falkenstrand, som håller i kursen valde att hoppa av ekorrhjulet för snart 10 år sedan och har professionellt och i min vardag utövat praktiska kunskaper för att leva mer socialt rättvist och i samklang med naturen. Vid första anblick kan en tycka att det är begränsande att som stadsbo kunna utöva självhushållande kunskaper, men denna kurs visar att det både går och att det inte behöver vara särskilt komplicerat. Huvudmålet är inte att bli 100 % självförsörjande, utan att få kunskap vilket i sig är en morot att komma vidare, men också för att det är långt mycket mer än att inte göra någonting alls. Jag håller i kurser som denna, föreläser, debatterar och anlitas som omställningskonsult.

År 2016 blev jag av GreenMatch utsedd till en utav 40 inspiratörer för hållbar livsstil. Invid här kan ni läsa några intervjuer med mig.

Anmälan etc.

Nästa öppna kursstarter

Kursdatum och Tid: 

Stockholm
Grupp ett: 26 feb, 26 mars, 7 maj,  21 maj, 27 aug. Söndagar kl 14.00 till ca 17.00
OBS! FULLBOKAD

Grupp två: 27 feb, 27 mars, 15 maj, 29 maj, 28 aug. Måndagar kl 18 till ca 21.00
PLATSER KVAR

Göteborg
24 -25 mars, 19 -20 maj och 26 aug. Fredagar kl 18 - 21. Lördagar kl 13 - 16.

Vart: 

Stockholm
Dynamo, Södermannagatan 38, Södermalm.

Göteborg
Träff 1 & 2: Konstepidemin, Konstepidemins Väg 6

Kostnad: 3800 kr inkl moms. En del kursmaterial kan tillkomma på runt 300 kr. Anmäl dig genom att betala halva kursavgiften i webshoppen>> och resterande innan kursstart. På samma sida kan en välja att betala hela kursavgiften med det samma om en vill det. Vill ni ge bort kursen i present så kan vi maila ett kort som ni kan skriva ut med bilden längst upp här och kort information om kursen.

Frågor: info@animamundi.se eller här invid i formuläret.

Anmälan är bindande. Endast 13 platser, minst 10 deltagare. 

Ett välkomstmail kommer ca en vecka innan kursstart!

Viss förändring i upplägget kan uppstå.

All kursinformation inklusive kunskpsbank kommer att finnas på en intern sida här på hemsidan. Mycket av den fördjupande informationen är på engelska. En del hemuppgifter tillkommer men är så klart frivilligt att göra och förhoppningsvis kan gruppen även ses för studieutflykter mellan träffarna för de som vill. En facebookgrupp startas för de som vill hålla kontakten mellan träffarna för inspiration.

All rigthy folks, då kör vi!

Senaste inläggen

Etikettmoln

Utmärkelse 2016

Intervjuer

Foto: Siri Falkenstrand

"Vi behöver förändra vad som anses åtråvärt"
Aktivism genom odling. Så ser Sanya Falkenstrands väg mot ett hållbart samhälle ut. Syre mötte henne för ett samtal om strävan efter ett liv som planeten tål och om betydelsen av att koda om sociala konstruktioner.
Länk till hela artikeln

Foto: Susanna Elfors
Foto: Susanna Elfors

”Tanken om en hållbar stad är helt passé”
Stadsmiljöprofilen denna gång, Sanya Falkenstrand, tror inte på städer. Men än så länge bor hon ändå i stadens utkant där hon plockar vilda växter, gör egen kombucha och bygger jord. 

Vad sysslar du med Sanya?
– Puttar på för en grön revolution genom att fylla livet med kultur och utöva praktisk omställning i min vardag
Läs hela intervjun

Öppna kursstarter sker i Demokrati-piloternas lokal Dynamo, som är ett kulturellt och socialt center på Södermalm i Stockholm.

Boka/anmäl och betala i webbshopen

Till webbshopen >> 
Här kan du alltså anmäla dig och betala på samma gång.

Frågor

Skriv din fråga här eller maila till info@animamundi.se