Kurs i Urban Självhushållning

Fem tillfällen som tar dig vidare mot en mer hållbar livsstil

Känner du att du har pratat färdigt om att leva hållbart? Det är dags att ta steget vidare från att enbart sopsortera och köpa ekoreko, men du vet inte riktigt hur eller så behövs bara en spark i baken och ett sammanhang som för dig dit? Under högt tempo vid fem träffar får du konkreta tips i form av kunskap och en hel del praktiska övningar som definitivt kommer att kicka igång dig. Det bästa av allt är att det är kul och du får lära känna nya människor som strävar efter samma mål. Träffarna sker utspritt under nio månader.

Varför ett årsprogram?

Allt har sin tid, så även naturen och speciellt med våra fantastiska årstider. Våren kommer och det är dags för försådd, tappa sav och plocka vilda växter. Jorden blir varm och odlingssäsongen tar fart med allt vad det innebär. Hösten kommer sakteliga och det är dags för skörd och förädling av alla härligheter vi odlat och annat som nu mognat ute i det vilda. Buskarna ska beskäras, jorden förberedas och verktygen slipas. Under vintern lagar vi våra trasiga saker och skapar nytt konsthantverk i form av magiska salvor och annat tills våren åter är kommen. Visst är det det här vi längtar efter? Kursen vänder sig inte enbart till de som bor just i en stadsmiljö, utan till alla som lever ett normalt modernt liv. Du kommer t.ex. att få lära dig att mjölksyra, odla utifrån permakulturprinciper inklusive att odla jord (viktigast av allt), göra egna bivaxssalvor, deo, shampoo etc samt lära dig om vilda växter som mat och medicin.

Kursupplägg

15 Maj
Varför och hur kan vi ställa om? 
Vi börjar med en grundlig genomgång för att förstå de problem vi står inför och hur en därigenom kan hitta motivation och drivkraft till att nå en verklig förändring. Vi går igenom dom tunga frågorna som resurs-, kemikalie- och miljöproblematiken samt global rättvisa. Ett stort problem som många inte ens känner till speciellt mycket om idag är resursproblematiken, samt hur den interagerar med vårt ekonomiska system. Men vi lämnas inte vid hoppets rand. Jag berättar om mitt liv som urban omställare vilket ger många bra exempel på hur alla kan ta steget vidare mot en mer bärkraftig tillvaro. Efter träffen kommer du att ha med dig enkla tips på förändringar en kan göra i sin vardag som kommer att ha stor verkan i ditt nya liv som miljö- och rättvisehjälten nummer 1. Jag tar även med mig några exempel på vilda växter som en kan plocka nu.

22 Maj
Permakulturdesign och jordekologi 
En vanlig missuppfattning vi ofta har är att vi odlar grödor, men i själva verket är det jord vi odlar om vi använder befintliga kunskaper rätt. Här finns det massor att lära inom ett ämne som är alldeles för lite utforskat för att vara bland det allra viktigaste vi har - jord. Du kommer att bekanta dig med processer som sker i marken, lära dig att täckodla, göra lasangebäddar och biokol. Efter träffen är du dessutom redo för att starta din egen komposthantering med hjälp av bokashimetoden och förhoppningsvis har du snart en egen liten gödselfabrik. Vi går även igenom permakulturens olika designprinciper så som mikroklimat och polykulturer.

21 Aug
Vilda  växter som mat, hygien, medicin och redskap 
Våren är fullproppad med en massa vilda växter att plocka, men mot slutet av sommaren finns även andra härligheter som mognat. Vi lär oss att identifiera de vanligaste vilda och urbana nyttoväxterna som t.ex. löktrav, aroniabär och brunört och vad just de kan ge. Vi går igenom hur en tillverkar bivaxsalvor, naturschampoo och deo. Ni får även lära er mer komplicerade saker som att göra ljus av matolja och kasserat material, samt upprepar vi en del jordkunskaper inför höstförberedningen. Här smyger vi dessutom in lite kunskap i ett stort ämne om att ta vara på de frön som nu finns att skörda och vi lär oss att vika fröpåsar att förvara dem i.

18 Sep
Matförvaring och förädling 
Under detta tillfälle kommer vi att mjölksyra, vilket är den absolut bästa förvaringsmetoden utifrån näringssynpunkt. Vi kommer även att gå igenom andra konserveringsmetoder såsom hur en torkar, hermetiserar, syltar, gör vin osv, samt hur en förvarar färska grödor. Långtidsförvaring av mat hör egentligen inte till läran om självhushållning men kan vara bra att känna till, därför går vi även kort in på ämnet. Vi går också igenom tillverkning av drycker med hälsofrämjande bakterier i såsom rejuvelac, kvass, tibetansk kefir och kombucha.

22 Jan
Förkultivering och direktsådd 
Vad bör man tänka på vid förkultivering för att lyckas? Detta är en konst i sig och att odla en helt annan. Vi går igenom olika metoder, ljusbehov och avhärdning. Ta med er era frön så byter vi med varandra för det finns för det mesta inget behov av att själv använda alla frön som finns i en påse.

Kurshållare

Jag, Sanya Falkenstrand, som håller i kursen valde att hoppa av ekorrhjulet för snart 10 år sedan och har professionellt och i min vardag utövat praktiska kunskaper för att leva mer socialt rättvist och i samklang med naturen. Vid första anblick kan en tycka att det är begränsande att som stadsbo kunna utöva självhushållande kunskaper, men denna kurs visa att det både går och att det inte behöver vara särskilt komplicerat. Huvudmålet är inte att bli 100 % självförsörjande, utan att få kunskap vilket i sig är en morot att komma vidare, men också för att det är långt mycket mer än att inte göra någonting alls. Jag håller i kurser som denna, föreläser, debatterar och anlitas som omställningskonsult. 

Här och här en intervju med mej.
 

Anmälan etc.

Anmälan och frågor: info@animamundi.se eller här invid i formuläret.

Kursdatum: 15 Maj, 22 Maj, 21 Aug, 18 Sep och 22 Jan.

Tid: Söndagar kl 14 till ca 16.30

Adress: Tobaksspinnargatan 2 (källarplan). Nära Lasse i Parken vid Hornstull i Stockholm. En del tillfällen är vi ev. på andra ställen för studiebesök eller för praktiska moment.

Kostnad: 3200 kr. Enkel fika ingår men en del kursmaterial kan tillkomma på runt 300 kr. Betala gör ni enklast via webshoppen>> då orderbekräftelse och kvitto kommer automatiskt. Det blir det samma som en anmälan. Det går annars bra att anmäla sig via formuläret här invid. Avgiften betalas in till BG: 434-8462 (står även i webshoppen). Två platser finns till reducerat pris för den som har supertight ekonomi men inte vill något hellre än just detta.

Anmälan är bindande om inte sjukdom uppstår.

Allt kursmaterial kommer att finnas på en intern sida här på hemsidan. Viss förändring i upplägget kan uppstå.

All rigthy folks, då kör vi!
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

Anmälan och frågor