Alternativa metoder för en vaken kommande generation

Nya berättelser är superduperviktigt, speciellt för att fixa till denna art i kommande generationer, så här kommer en:

I åtta år har vi använt fluorfri tandkräm här hemma eftersom flour är ett nervgift som gör en korkad. Så är det bara och slut snackat om konspirationsteoretiker hit och dit - vi är vakna realister och ingenting annat.

Den senare tiden har vi även kompletterat med andra alternativa tandhygienmetoder som "oilpulling" och tungskrapa samt även med egengjord tandkräm för att putsa bort mörk beläggning.

Snart går vi över helt till egengjord tandkräm, men vill helst komma på hur vi kan göra en i modern tappning med naturmaterial från våra marker och som vi helt och hållet kan skapa själva utan att ett storskaligt system backar upp oss med konstgjorda saker - vet du? Dvs kokosolja, bikarbonat etc. är inte ett alternativ men får duga tillsvidare (tänk på att bikarbonaten sliter på emaljen!). Kosten är viktig för god tandhälsa, det vet vi.
 

Jag har inte haft några hål, dock har min dotter, nu åtta år på jorden, fruktansvärda tänder - förmodligen INTE pga fluorfri tandkräm, utan pga att hon småäter samt fel kost då sur kropp (lågt pH-värde) tar på emaljen via salivet. På skolan tar hon gärna pasta med pasta och bröd med bröd, gärna tillsammans, och i pappahemmet är det vanlig kost som gäller, dvs större delen av hennes tid med försurande kost. 

Så - våga ni med! Tandkräm utan fluor + bra kost utan småäteri - Det låter ju inte orimligt att en gör för sig själv + ens lillsparvel!

Andra alternativa metoder som vi har kört på med här för att ta vårt ansvar att skapa en vaken varelse, som även går klockrent hand i hand med en hållbar livsstil, är t.ex.:

  • Toaträning från fyra månaders ålder vilket resulterade i blöjfri vid 1,5 årsålder. Och jag vill starkt hävda att det påverkar mognad för barnet att ge sig ut på andra äventyr i tankarna än om de sitter med bajs i brallan upp till 3-4 årsåldern.
  • Stanna hemma och amma länge. Nu är det inne igen, men när barnet föddes -07 så var det absurt om en amma efter sex månader och inte hade barnet på dagis vid ett års ålder. Karriären och jämlikheten framför allt - herre gyyyd!  
  • Sluta tysta ungen med napp - här skulle jag vilja ge storbastningen till alla som stoppar in nått i munnen för att tysta - vad ger det för signaler! Låt ungen få härja och se till att må bra själv så att du orkar med att fylla ungens verkliga behov.
  • Inget TV:tittande innan tre årsålder (fuckar upp neuronkopplingarna). Oj oj oj!
  • Inget vanligt godis. Hörrni socker, ni vet ju det - den tyngsta drogen av dem alla... Med allt skit som är i godiset oxå. Och så läsk lixom, näe... drop it!
  • Plastfritt hem - det har ju alla oxå koll på nu men oj vilket ufo en var då för snart tio år sedan när en schnacke om detta... Men lova - gå inte och köp massa nyproducerat!
  • Andra egengjorda hygien- och vårdprodukter, dvs inga kemikalieintag där heller. Ekoreko sånt här i affärerna är oftas väldigt mycket blahaj blahaj.
  • Ekoreko käk - köp i varje fall inte de mest besprutade grödorna.
  • Vi, eller snarare jag, har bara en av tio gånger sagt att hon är duktig direkt hon vill ha uppmärksamhet för något hon har gjort. För mycket "duktig" fuckar upp deras självförtroende när de kommer ut i verkliga världen och inser att de inte alls är bäst på allt, samt spär det bara på detta prestationsinriktade samhälle - det som bland annat får oss att må skit och därför bedöver vi oss med en massa skit som t.ex. konsumtion (effekten för många punkter här). Jag säger istället "Oooh wow, va kul.", eller frågar om hon har haft kul när själva skapelsen/ händelsen skedde eller fokuserar på vad t.ex. bilden innehåller - "Vad har du ritat?", säger alltså inte åt ungen att den är fin och berättar heller inte för den vad den har ritat - oxå viktigt att låta dom själva få berätta! Samt ibland, en av tio av gångerna för påpockad uppmärksamhet, så har jag inte gett något större "Oooh woowee" och då kommer stora undran om det inte var bra (för övriga samhället ligger trots allt tyvärr på med värderingar som "Åh, vad duktig/fin du/den är!" eller "Åh vad söt du är!") och då berättar jag och påminner barnet om det jag har skrivit här - om prestationssamhället och att allt en gör inte är "Oh, woowee" - barn är smartare än vad vi behandlar dem som och det curlas rejält i alldeles för hög utsträckning.
  • Skitviktigt att stå på sig om att inte slänga mat - ta flera gånger istället. Detta att visa vördnad för mat tror jag är en viktigt del i att skapa en hel människa.
Sedan kan en ju bli rätt trött på att många punkter ovan idag är en fråga om klasstillhörighet för att kunna och orka driva igenom det, men det går faktiskt utan massa stålar och vi är beviset på det. Det handlar mycket om kunskap och värderingar, men framför allt - sluta jobba heltid!! Vi är heller inte dogmatiska - regler är till för att brytas, men det som oftast är mest svårt är att våga vara nonkonformativ och orka bryta alla sociala koder. 

Idag så vågar vi nog påstå att vi ser en oerhört energisk och klartänkt liten sparvel. Tester har även visat på det då alla andra trodde att hon hade ADHD men istället visade sig vara särbegåvad - om det kan få någon att bli taggad. Men visst samhällets inriktning är en riktig killer som gör att en inte riktigt orkar hela vägen, TV:n har t.ex. tagit vårt barn, men en gör så gott en kan och nu känner jag att det är dax att plocka fram alternativpiskan igen.

May the force be with us all!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln