Några tankar om konsumtion

Nu är den här igen - konsumtionshögtiden. För det är ju det julen handlar om - att köpa rätt julklappar (och bli socialt accepterad). Inte det att vi äntligen ska få träffa varandra. För det verkar vi ju mest tycka är jobbigt. Max två dagar sedan är en helt slut. 

Förr i tiden var vi tvungna att umgås med varandra - hela tiden. Då fanns inget överuttag av naturresurser och en ekonomi som kunde göra oss oberoende av varandra. Det var säkert skitjobbigt det med men som det ser ut idag behöver vi inte anstränga oss särskilt mycket - vi kan köpa oss fria från varandra. 

Men viktigt är att ha med sig rätt julklapp, ja eller snarare rätt julklappAR. Som försäljare i många år har jag förstått att den största skräcken av dem alla - är att komma med en inte helt rätt julklapp. Hur mår vi egentligen undrar jag. 
 

Tänk att det fortfarande är så här, trots att vi anser oss vara väldigt klimatmedvetna så verkar det ändå vara ofantligt svårt att sluta köpa fördelsedagspresenter och julklappar. "Vad ska dom tro om mej om jag kommer utan?" Konsumtion är ju utan tvekan den största drogen av dem alla, men vi tänker inte på det för det är så socialt accepterat.

Jag anser mig vara kvitt det beroendet idag. Inte helt såklart, men jag är inte på flykt från mej själv genom den i varje fall. Det är inte förrän nu som jag förstår hur beroende jag har vart. I min nedtrappning så tyckte jag ett tag att jag hade lyckats för att jag "bara" handlade i första hand secondhand och ekologiskt. Men jag for fortfarande frenetiskt runt och skulle handla något. Jag bor i ett secondhandmecka med många såna butiker runt omkring mej, där var jag som sagt titt som tätt, tydligt på flykt.

För mej är det en stor befrielse att idag vara fri från konsumtionsmissbruket. Steget dit är starkt kopplat till att vi ger oss tid till att återbruka, producera egna saker och att laga saker. Med det landar jag alltid i att en minskad arbetstid är en viktig faktor till att nå det "stadiet". Det finns inget mer berikande och miljövänligt än att ha en mindre ekonomi att röra sig med.

Till detta ger jag nu det dubbla budskapet att spana in vår webbshop. Den är helt fantastisk - gå in och köööp! ;) Vi fyller den successivt främst med saker som inspirerar en att leva mer i enlighet med naturens lagar. T.ex. kan en göra sin egen hälsodryck med kombuchasvampen, eller testa att göra ditt eget naturschampo med såpnejlika som du själv kan plocka nästa växtsäsong. 

GOD JUL på er!

Etiketter: hållbar livsstil

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln