Uppdates 30 juli

Hej igen!

Igår var jag på pärlan igen och jobbade i 2 timmar.
Fortsatte att rensa och täcka nya bäddar och det tar något längre tid nu när allt växt upp. Synd att inte ha mer tid på våren. Får ta bort mycket mynta, citronmeliss, oregano och en växt som liknar blodklöver. Minskar ner på planterade växter som brett ut sig. Behåller alla klöverväxter då de alstrar kväve samt groblad för att det är medicin och sprider sig inte så lätt. Har ni testat stekta grobladsfrön? Kolla i bloggen så ser ni om det. Gjorde fint vid bersån och hittade lite gömda saker där :) bland annat lite fler verktyg. Vet att det är svårt, men vill påminna om att oreda ofta leder till överkonsumtion. Jag har hittat tre-fyra planteringsspadar som är fullt användbara.

Vi rensar och täcker för att:
- Framförallt få en bild av vad som finns på platsen och för att fundera på om man vill addera eller ta bort något. Efter det kan man göra en växt design.
- Täckning kan vara levande organiskt material, men vi kanske vill välja vilket. Nu har ni ganska mycket smultronblad som sprider sig och det börjar ta sig på de ställen vi engång rensat. Så har även rensat lite i gamla bäddar och bra om ni kan göra en extra insats med tid där nu. Kanske vill ni ha annat marktäckningsmaterial.
- Täckmaterialet dämpar ogrässpridningen.
- Täckmaterialet gör att man inte behöver vattna så ofta då vattnet inte avdunstar lika mycket.
- Ljust täckmaterial hjälper jorden att inte bli för varm. På våren kan det vara en idé att därför kratta undan ljusa täckmaterial (halmen bryts ner kanske under 2 år)

Ni har fin jord, säkert mycket tackvare "oskött" trädgård i gemenemans ögon, då mycket får förmultna på plats och det är det vi ska försöka hålla oss till. Därför ska vi inte ta bort och klippa ner allt för mycket. Här ett bra exempel på varför:

Bilden är tagen på er daggkåpa som har ett spindel ägg på ett torkat blad. Det finns fler fördela med att låta vissnat material få stå kvar.

Tidskrävande är ju även att ta tillvara och skörda. Hoppas jag kunnat inspirera lite med théblandningen du fick Niklas. Tänkte även på vad ni har på vägen till/från lotten och där finns t.ex. såpnejlika. Något man kan tvätta med. Även om det inte finns i mängder så kan det vara en värdefull erfarenhet att fylla på sina omställningskunskaper med när de bättre tiderna kommer :)

Jag fick besök av Jack som hjälpte till att strö på ytterligare med spån på gångarna så vi håller en struktur tills vi har en mer kontrollerad överblick. Funderar på att till hösten gräva något i gångarna och så vitklöver vitklöver där istället.

Så nu ska jag rusa iväg på chaga-jakt i skogen! So long!

Kommentera gärna: